Užitočné informácie

Olivový olej

Pravidelnou konzumáciou olivového oleja sa vyhnete celému radu chorôb a udržíte si krásnu pleť a štíhlu postavu. Nebojte sa ho zaradiť do svojho denného stravovania a určite neoľutujete jeho prínosy pre zdravie.

Olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka – olív. Používa sa na varenie, v lekárnictve, kozmetike (napr. na výrobu mydla) alebo ako palivo do olejovej lampy. Najväčším producentom olivového oleja je Španielsko, Taliansko a Grécko. Spolu vyrobia 75% svetovej produkcie.

Panenský olej

Panenské oleje sú lisované za studena pri teplote do 50 °C.

Rozlišujeme:

  • Extra panenský olivový olej (Extra virgin, Extra vergine) - je najkvalitnejší. Musí mať aciditu (voľnú kyslosť) maximálne 0,8%. Špičkové oleje sa lisujú bez kôstok a sú označované ako (Denocciolato). Vhodný je na studený kuchyňu.
  • Panenský olej (Virgin, Vergine) - s aciditou nie vyššou ako 2%, je lisovaný za studena, strednej kvality a vhodný na použitie za studena aj tepla
  • Olivový olej - má voľnú kyslosť do 3.3%, je chemicky spracovaný, má slabú chuť aj kvalitu

Odporúčaná denná dávka olivového oleja

Koľko extra panenského olivového oleja by ste mali denne konzumovať, aby sa to odzrkadlilo na vašom zdraví? Odporúčania sa líšia v závislosti od stravy a na konkrétnej potrebe kalórií, ale ideálne je konzumovať jednu-dve polievkové lyžice kedykoľvek počas dňa.

Obsah vitamínov a minerálov v olivovom oleji

Olivový olej v 100 g obsahuje 884 kalórií, 100 g tukov, 14 g nasýtené, 11 g polynenasýtené a 73 g mononenasýtené tuky, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, polyfenoly. Ďalej obsahuje vitamín E a vitamín A, z minerálnych látok obsahuje jód, meď, zinok, železo.

Olivový olej udržuje zdravé srdce, chráni pred vznikom rakoviny, udržuje zdravý mozog, nervový systém a pamäť, pomáha liečiť reumatoidnú artritídu, má antibakteriálne účinky, podporuje trávenie, udržuje zdravú pokožku.